13. januar 2021
Du har gjerne den samme ytterdøren i 20–30 år, derfor er det viktig å velge en dør som passer stilen og fargene du har på utsiden og innsiden av boligen din.
Tenk også igjennom hvilken kvalitet og funksjonalitet du ønsker. Omgivelsene, bruken og arkitektur på boligen er avgjørende for valget. Ytterdøren skal komplettere husets arkitektur, og med en god konstruksjon er den både sikker, støydempende og fungerer optimalt i vårt nordiske klima.
Design som passer din bolig
Velg en ytterdør som passer husets stil og farge – har du klassisk eller moderne hus? En ytterdør som gjør seg bra på en urban funkisvilla kan fremstå helt annerledes på en bolig bygd på 50-tallet. Skal døren forsterke husets arkitektur, skape kontrast med en spesialfarge eller skal den gå i samme stil som huset? Er det hensiktsmessig å benytte glass i døren eller velge en ytterdør med sidefelt for å gi bedre lys og øke romfølelsen? Særlig hvis du velger en tett dør, anbefaler vi å velge sidefelt for å slippe inn lys. Har du god plass, kan du vurdere en dobbel ytterdør.
Vær og vind
Tenk på hvordan inngangspartiet er plassert i forhold til vær og vind, og hva som står i stil med boligen din. Kompaktlaminat er standard i mange ytterdører (alle fra Gilje), og er kjekt for de som trenger ekstra beskyttelse. Dette anbefales særlig for dører som er utsatt for hard bruk eller ekstreme værforhold langs kysten.
Kategorier
Flere leverandører kategoriserer sine dører slik at det skal være enkelt å finne den som passer for deg – eksempelvis god, bedre og best. Forskjellen på dørene i de ulike kategoriene er blant annet tykkelse, låssystemer og isoleringsevne.
Dørhåndtak og lås
I dagens marked har du mange valgmuligheter når det gjelder dørhåndtak. Tradisjonelle dørhåndtak med nøkkellås er fremdeles et godt valg, men kanskje det er på tide å vurdere en elektronisk lås og håndtak?
Sikkerhet
Ytterdøren er viktig for sikkerheten i huset ditt, derfor er det lurt å velge en dør som er innbruddsforsterket. Det er viktig å sjekke lås og låssystemer grundig – alt fra sylinder til låskasse og sluttstykke bør være FG-godkjent.
Les også "Slik monterer du en låssylinder".
Karm, hengsler og antall skruehull har også stor betydning for sikkerheten. Ved utvendig belistning kan karmen bli dratt fra hverandre, men med 4 forborede hull ytterst, sikres en stabil karm. Skjulte hengsler bidrar også til økt sikkerhet, samtidig som det gir et moderne og stilrent uttrykk.
Helle ytterdør
Isolasjonsevne
Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.
De siste årene har det kommet strengere og strengere krav for U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøra har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 0,8 eller mindre.
Levetid og garanti
Ytterdøren er noe vi bruker hele dagen. Den skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Det er viktig å velge ytterdør fra en anerkjent leverandør som produserer dører som tåler klimaet vi har i Norge.
Tykkelsen spiller en viktig rolle her! En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre, tåler harde værforhold og har bedre lydreduserende evne.
Farge(r)
Ikke vær redd for å velge en dør i en sprek farge. Hos mange leverandører kan du få ytterdøren i akkurat den NCS-fargen du ønsker, og det er fullt mulig å velge en to-farget ytterdør. Dermed kan du ha en sprek farge på den ene siden av døren og en dusere farge på den andre siden. Vi ser døren mer fra innsiden enn utsiden, derfor er det viktig at også innsiden ser flott ut!