Er huset kaldt og trekkfullt – og strømregningene litt høyere enn lommeboka setter pris på? Da kan det hende du skal vurdere å skifte ut vinduer og dører. Har du gamle vinduer og dører i dag, er dette et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å spare strøm. I tillegg gir det en god effekt på komforten i boligen.
Men hvor mye strøm er det egentlig mulig å spare på å bytte vinduer og dører? Og er det et poeng å velge de best isolerte vinduene kontra noen som ikke er så godt isolerte?
Gjør en enkel boliganalyse for å finne svaret
Det finner du enkelt ut av ved å klikke deg inn på gilje.energiportalen.no og gjøre en enkel boliganalyse. For å komme i gang, søker du opp huset ditt på forsiden og klikker deg videre. Da kommer du til boliganalysen, der du ser en rekke forhåndsutfylte opplysninger om boligen din. Eksempelvis areal, byggeår, boligstandard, estimert strømforbruk, årlige energikostnader mv. De fleste av disse opplysningene kan du endre, og vi anbefaler at du bruker litt tid på dette slik at boliganalysen blir mest mulig korrekt.
Når du har fylt ut alle opplysningene, går du videre til steg 2. Her skal du velge ønskede tiltak, men du må først gitt litt informasjon om status på dører og vinduer i boligen. Er de originale fra byggeår eller er det skiftet ut? Eller kanskje du vet hva slags U-verdi de har? Fyll ut det som passer best i ditt tilfelle. Deretter går du videre til å velge hvilke Gilje-produkter du vil oppgradere til:
- God varmeisolasjon: Gilje lowE 1,2
- Bedre varmeisolasjon: Gilje lowE 1,0
- Ekstra god varmeisolasjon: Gilje lowE 0,8
Det er også et eget felt der du kan oppgi hvor andel av vinduene du skal bytte. Velg mellom angivelse i prosent, kvadratmeter eller antall vinduer. Denne funksjonen er nyttig dersom budsjettet ikke strekker til for å bytte samtlige vinduer – eller dersom du har byttet noen av vinduene allerede
Sjekk hvor mye du kan spare
Til slutt får du et par viktige tall ut fra boliganalysen. Nemlig hvor mye strøm (kWh) du kan regne med å spare per år - og hva det vil ha å si i kroner og øre. Den økonomiske besparelsen er selvsagt avhengig av strømprisen. I Energiportalen brukes det en strømpris basert på landsgjennomsnitt for de siste årene, inklusive nettleie. For at det skal bli så riktig som mulig for deg, kan du selv endre strømprisen ved å klikke på «energipriser» i steg 1 av boliganalysen.
Med utgangspunkt i tallene du har fått, kan du selvsagt gjøre endringer. Har du valgt Gilje lowE 1,0, kan du for eksempel prøve å endre til lowE 0,8 og se hva forskjellen i besparelse blir. Og selv om det er vinduer og dører som er utgangspunktet, kan du også bruke tjenesten til å sjekke andre ting. Hvor mye mer strøm bruker du om alle i husstanden dusjer i snitt fem minutter lenger hver gang de dusjer? Hvordan vil energibruken påvirkes av å installere en varmepumpe? Har det noe å si om vi er flinke til å slå av lyset? Sjekk ut alle mulighetene og bli mer bevisst på hvor du kan spare strøm.
Foto: Urbanhus