07. oktober 2021
Det var i 2016 at den pensjonerte arkitekten Inger Lise kom over det falleferdige pensjonatet på Brekkestø. Selv om huset lå idyllisk til hadde det stått urørt lenge.
Tilstandsrapporten var omfattende, og viste til både råte og fuktskader, som et resultat av at det ikke hadde blitt gjort noe med bygget på nærmere 15 år. Et av barnebarna, som er snekker, sa at det var altfor mye arbeid og at hun ikke måtte finne på å kjøpe det. Men Inger Lise så flere muligheter bakenfor all elendigheten, blant annet noen gamle vinduer som skulle vise seg å være fra Gilje.
De siste årene har Inger Lise holdt på dag og natt, og hun er langt fra ferdig. Huset, som ble bygget sent på 1800-tallet, skal tilbakeføres til sin opprinnelige stand. Den pensjonerte arkitekten og forskeren har store planer for både huset og området. Hun har tegnet alt selv, og hun har ambisjoner om å legge til rette for et yrende liv for glade turister og fastboende.
– Under pensjonattiden, helt fra 1936 og fram til 60-tallet, var det mange sommergjester her. Det at hus skal fungere som et samlingssted har alltid vært viktig for meg.
Om sommeren har Brekkekjærhaven Kulturkafé mellom 300-700 gjester om dagen.
Gjenbruk og økologisk profil
Ønsket om å holde en økologisk profil har vært der hele tiden, og under rivingen tok Inger Lise vare på det som kunne gjenbrukes; alt fra treverk til gamle vinduer. At valget falt på vindu og balkongdører av tre er ikke tilfeldig. Huset er reist med stående tømmer, med en utvendig kledning av kjerneved. – Det har vært viktig for meg å videreføre bruken av tre, i alle husets konstruksjoner. Noe annet enn tre ville simpelthen vært en krasj, ifølge Inger Lise. – Noen av vinduene skal få plass i det nye drivhuset, mens andre har fått bli værende i huset. Vinduet i biblioteket er et gjenbruksvindu som jeg tok vare på, mens andre gjenbruksvinduer er benyttet på ulike steder i huset.
Både vinduet i biblioteket og det ene i stuen er gamle gjenbrukssvinduer fra Gilje.
En profil med et tradisjonelt uttrykk
Inger Lise måtte også gå til innkjøp av nye vinduer. Hun tok med seg bilder av de gamle vinduene til sin lokale byggevarehandel. De kunne fortelle at det var Gilje-vinduer, og at Gilje fortsatt produserer den samme midtposten; en Stavangerprofil. Dette ga henne muligheten til å beholde opprinnelig uttrykk, selv med helt nye vinduer. Stavangerprofilen har et klassisk særpreg, og passer derfor godt til hus og bygninger med et tradisjonsrikt uttrykk. Profilen understreker husets identitet på en god måte, og skaper en naturlig overgang mellom inne- og uterommene.
Den tradisjonsrike Stavangerprofilen, med en midtpost som ivaretar det klassiske særpreget.
Et vindu som møter dagens krav
Vinduene fra Gilje passer også godt inn i Inger Lises økologiske profil, og det var derfor helt avgjørende at de gamle gjenbruksvinduene innfridde kravene til isolasjon. – Nå bor jeg jo her og driver en kafé. Da er det viktig at det er god isolering, ikke minst i den kalde årstiden.
I tillegg er de pene å se på, praktiske og lette å vaske. Det er slike ting jeg setter stor pris på i min hverdag, avslutter Inger Lise med et varmt smil.